Home
Acties
Pedicure
Nagelreparatie LCN
Manicure
GelPolish
Bruidsnagels
Prijslijst
Wol voor voeten!!
Tips/Adviezen
Kalknagel
Zwemmerseczeem?
Houdbaarheidsdatum
Contact/Voorwaarden

Zwemmerseczeem of voetschimmel?

Eigenlijk is zwemmerseczeem geen goede benaming omdat het geen eczeem is. We hebben het hier over een voetschimmel (tinea pedis). Voetschimmel is een veel voorkomende huidinfectie die wordt veroorzaakt door een schimmel die zich voedt met de bovenste laag van de huid. De naam zwemmerseczeem wordt gebruikt omdat de schimmel makkelijker onstaat in een warme en natte omgeving zoals een zwembad, maar ook de douches in de sportschool, kleedkamers, sauna etc. Zelfs door het dragen van knellende en slecht ventilerende schoenen of sokken vergroot je de kans op een voetschimmel. 

Om ons heen leven allemaal bacteriën en schimmels, over het algemeen beschermd onze huid zich tegen deze organismen, maar wanneer de huidbarrière is verstoord of wanneer de voeten lange tijd nat zijn kan het zich niet meer beschermen en kunnen de schimmels de huid binnen dringen en onstaat er een infectie. Dit uit zich door wit/grijze huidschilfers, wit uitslaande kloofjes tussen de tenen of rode verkleuring aan de onder- of/en zijkant van de voeten. Deze plekken kunnen behoorlijk jeuken of pijnlijk zijn. Wanneer er een bacteriële infectie bij komt kunnen de plekken pijnlijker worden, kan er pusvorming ontstaan of verkleuren deze plekken groen/blauw. Wacht in dit geval niet te lang om naar de huisarts te gaan!! Omdat deze schimmel zeer besmettelijk is loop je eigenlijk risico in alle ruimtes waar mensen op blote voeten lopen. 

Voetschimmel komt best veel voor en als je eenmaal voetschimmel hebt gehad is het lastig om er helemaal vanaf te komen. Je blijft er gevoelig voor en omdat de schimmel overal sporen achterlaat zoals in sokken en schoenen. In schoenen kan een schimmel zelfs 10 jaar blijven leven! Pas bij temperaturen boven de 60 graden of onder het vriespunt kan je schimmels doden. Ben je geïnfecteerd dan zal je dus naast de huid ook je sokken en schoenen moeten behandelen met bv een speciale spray of door je sokken op hoge temperaturen te wassen en je schoenen na het dragen in de vriezer te leggen (al je schoenen zal je moeten behandelen).

Veel mensen hebben er ook geen idee van, wie houdt er namelijk op vakantie in de douche van je hotel-kamer zijn of haar slippers aan? Wie draagt er in het zwembad constant slippers? En draag je thuis in je eigen douche slippers om de rest van je gezin te beschermen? Een klant van me heeft eens een schimmelinfectie in zijn lies gekregen! Deze klant had een voetschimmel en door elke dag een broek aan te trekken bleven er schimmelsporen achter in de broek, de lies is ook een warme en vochtige plek omdat je daar meer zweet, hierdoor kreeg de schimmel de kans om zijn werk te doen. Een zeer nare plek om een infectie te krijgen. Ook kunnen de schimmels achterblijven op de handen omdat je vaak wil krabben of omdat je regelmatig aan je voeten zit. Dit kan voor nog meer ongemakken zorgen. 

Als je vermoedt dat je een schimmel hebt kan je de huisarts raadplegen, deze kan al vaak met het blote oog zien of het om een schimmelinfectie gaat (de pedicure overigens ook). Bij twijfel zullen ze wat huidschilfers onderzoeken. Als het om een schimmelinfectie gaat, zal je een crème krijgen wanneer je snel weer van deze infectie af bent, maar je zal ten alle tijden goed voor je voeten en omgeving moeten zorgen om een nieuwe infectie te voorkomen. Houdt thuis in de douche je slippers aan en maak de douchte schoon met schoonmaakazijn om zo je huisgenoten niet te infecteren. Blijf voorzorgs-maatregelingen nemen! 

Crèmes zoals Daktarin, Nizoral of Loprox zijn vrij te verkrijgen bij de drogist en bevatten schimmeldodende middelen. Gelukkig heeft de pedicure ook diverse produkten om een schimmel-infectie te lijf te gaan of om te voorkomen. Ook kan zij/hij je goed informeren hoe je hier mee om moet gaan. 

In het kort:

- Openbare ruimtes waar met blote voeten wordt gelopen: Draag teenslippers en gebruik een beschermde crème.

- Het niet goed afdrogen van de voeten, met name tussen te tenen: Droog je voeten goed af en gebruik eventueel een föhn tussen de tenen, een hydrofielluier werkt ook heel goed en bij een infectie deze alleen voor de voeten gebruiken.

- Knellende en/of niet goed ventilerende schoenen en/of sokken: Draag wollen-, katoenen- of bamboesokken die niet knellen, zorg voor goed zittende schoenen en het liefst meerdere paren zodat je elke dag een ander paar kan dragen en je schoenen tussen door goed kunnen drogen.

- Zweet voeten: Zelfde tips als bij schoenen en sokken en gebruik de juiste voetencrème.

- Zeep gebruiken bij het wassen van je voeten: Gebruik het liefst geen zeep om je voeten te wassen of spoel de resten goed weg en gebruik een pH neutrale zeep.

Wil je meer informatie kan je altijd even contact zoeken, ik help je graag. 

Myko-EX Voet- Sok- en Schoenspray  € 12,-

Myko-EX Voetcrème € 11,- NU TIJDELIJK 8,- 

Myko-EX Tinctuur voor de nagels € 8,-

FunghiClear € 18,-

to Top of Page

Care4 | info@saloncare4.nl